Thursday, November 12, 2015

Αν μπορούσες να ανοίξεις την καρδιά σου





του Κωστή Μπασογιάννη

Όχι. Αυτό όχι. Όχι γιατί απαγορεύεται, αλλά γιατί είναι βλακώδες.

Μουτζουρώνεις το πρόσωπο ανθρώπων που ύψωσαν μπροστά στο ζόφο της απανθρωπιάς, που εσύ μάχεσαι, τεράστια πνευματικά κατορθώματα. Ανθρώπων που ούτε το μικρό δακτυλάκι δεν μπορείς να τους φτάσεις με το ανεξέλεγκτο κι άρρωστο Νετσαγιεφικό σου μίσος, άσχετε ψευτο - αναρχικέ. Είναι εύκολο να τα βάζεις με πρόσωπα που αποτελούν για άλλους πρότυπα, χωρίς να ξέρεις το βίο τους, χωρίς να ξέρεις το λόγο για τον οποίο είναι εκεί στο ξωκλήσι ιστορημένα. Δεν σε βλέπω να δίνεις πειστικό παράδειγμα με τη ζωή σου, κίβδηλε. Ξέρεις μόνο να ελέγχεις χωρίς να ασκείς μέσα σου κανένα είδος αληθινής ζωής. Πώς μπορείς να κατανοήσεις το άθλημα αυτών των ανθρώπων όταν εσύ δεν τα έβαλες ποτέ με τον εαυτό σου, δεν τον ζόρισες να ανακαλύψει μεσα του το ζόφο και να τον φωτίσει με τη δωρεάν ενέργεια που χαρίζεται στους πράους και αγαθούς τη καρδία. Δεν έστησες κανένα οδόφραγμα στο χειρότερο εχθρό σου, το μίσος, αλλ' αντίθετα το αναγόρευσες σε οδηγό και αρχηγό σου. 

Αλλά το Α της αναρχίας το έβαλες πολύ σωστά στον Ήλιο της Δικαιοσύνης, που είναι στην αγκαλιά της μητέρας του στην Θεολογικότατη εικόνα της Παναγίας του Πάθους χωρίς βέβαια να το ξέρεις. Γιατί Εκείνος είναι ο μόνος που δίδαξε την απόλυτη ανυπακοή στις εξουσίες του κόσμου. Μια ανυπακοή που ριζώνει μέσα στην καρδιά και δεν προέρχεται από μίσος αλλά από έρωτα για το Φώς. Αλλά πού να το ξέρεις εσύ, γιαλαντζί αναρχικέ, όταν δεν το ξέρουν εκατομμύρια ψευδο-χριστιανοί σε όλο τον κόσμο, και νομίζουν ότι η σωτήρια Πίστη που τους παραδόθηκε είναι ένα κλαμπάκι σωτηρίας του εαυτούλη τους και της μίζερης οικογενειούλας τους. Ίσως ο αντιχριστιανισμός σου να είναι το άλυκο απατηλό φρούτο της αποστασίας των ίδιων των Χριστιανών από την αληθινή φύση του Θεού τους και από τη διδασκαλία του. Και μ' αυτή την έννοια μάλλον μπορεί κανείς να εξηγήσει την άθλια ενέργειά σου, όχι όμως να σε δικαιολογήσει. 

Γιατί σε ξέρω καλά, φίλε. Είσαι πανέξυπνος και εκλεκτός. Απλά δεν κάνεις αρκετή προσπάθεια να γίνεις και αληθινός. Αν μπορούσες να σκύψεις με κατανόηση στην τραγική αυτή εικόνα της ιστορικής παραποίησης του Λόγου του Θεού από ανάξιους δελφίνους ψευδοπροφήτες και σφετεριστές της διαδοχής του, θα καταλάβαινες, έτσι για αρχή, ότι όλοι οι εχθροί σου θα χωνόταν μέσα στη γή χωρίς να κουνήσεις το δακτυλάκι σου αν μπορούσες να ανοίξεις την καρδιά σου, να γυρίσεις την πλάτη σε εκείνους που νομίζεις ότι έχουν εξουσία πάνω σου, να δείς με αθώο μάτι το Λόγο Του και να νοιώσεις τη δύναμη που δίνει στους ανθρώπους η Πίστη και η υποταγή στο μόνο Όν που το αξίζει: στο Φώς.

b.

No comments:

Post a Comment