Saturday, November 14, 2015

Αιωνία η μνήμη




Του Κωστή Μπασογιάννη


Φρικτό το μακελειό στο Παρίσι. Και δεν θα ήθελε πολύ μυαλό για να καταλάβεις προς ποιά κατεύθυνση κυλά η Ιστορία. Καταστολή, πόλεμος, παγκόσμιος φασισμός. Συναισθηματισμοί δεν χωρούν γιατί σε λίγο θα κληθούμε να πάρουμε τις θέσεις μας σε μια ακόμη μαύρη σελίδα για την ανθρωπότητα. Και ο ρόλος που παίζει ο καθένας απο τους συντελεστές του παγκόσμιου αυτού δράματος που πλησιάζει δεν είναι τόσο καθαρός όσο προσπαθούν να μας παρασύρουν να τον θεωρήσουμε οι μηχανισμοί της ελαφρολαϊκής αγαπησιάρικης προπαγάνδας. Μπροστά στη θέα των φρικτά και άδικα σκοτωμένων, που πλέον το επίπεδο της πληροφόρησης στην εποχή μας μάς τους φέρνει μέσα στο σπίτι μας για να μας ταράξει κι άλλο την ελαφρώς διαταραγμένη από την «κρίση» νιρβάνα μας, ας μην νοιώσουμε απλά τον συγκλονισμό από το θέαμα. Αλλά και ας μην το εκλάβουμε ως ενα γεγονός που θα πρέπει να προκαλέσει αυτοματισμούς αυτοάμυνας και φασίζουσες γενικεύσεις που στοχοποιούν κάθε μαυριδερό πλάσμα που κινείται. 
  Ας μην αφήσουμε την κτηνωδία να μας παραπλανήσει προς την κατεύθυνση του φρικτού συναισθήματος της απώλειας και άρα και της εκδίκησης. Ας μην θρηνήσουμε τα θύματα περισσότερο απ' όσο θρηνήσαμε για τις εκατόμβες νεκρών και αναπήρων στις βρώμικες δολοφονικές πολεμικές ή τρομοκρατικές επεμβάσεις των ισχυρών τού κόσμου μας, που κάνουμε πολλοί το εξευτελιστικό για την νοημοσύνη μας λάθος να θαυμάζουμε. Στα σκοτεινά επεισόδια του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου, που άρχισε στην Ελλάδα πριν καν τελειώσει ο Δεύτερος. Στη μνήμη, λοιπόν, των θυμάτων του Παρισιού, ας κάνουμε το μνημόσυνο των εκατομμυρίων μεταπολεμικών θυμάτων των κρατών-τρομοκρατών:
.
Στα βουνά την Μακεδονίας
Στην Κίνα
Στη Χιροσίμα
Στο Ναγκασάκι
Στην Κορέα
Στη Μιανμάρ, χωρίς τέλος
Στο Σουέζ
Στην Αρμενία
Στο Μαρόκο
Στο Κογκό
Στην Παλαιστίνη, χωρίς τέλος
Στην Ανγκόλα
Στη Δομινικανή Δημοκρατία
Στην Καμπότζη και στο Λάος
Στο Βιετνάμ
Στην Βόρεια Ιρλανδία
Στην Ινδία και στο Πακιστάν
Στο Αφγανιστάν
Στο Κουρδιστάν, χωρίς τέλος
Στη Νότια Αφρική
Στη Νάμπια
Στην Ελλάδα
Στην Araguaia
Στις Φιλιππίνες
Στην Αρμενία
Στην Κύπρο
Στη Χιλή
Στην Αργεντινή
Στο Μπαγκλαντές
Στην Αιθιοπία
Στο Λίβανο
Στη Shaba
Στις Μαλβίνες (που οι Άγγλοι τα λενε Falklands)
Στον Παναμά
Στη Γρανάδα
Στη Γεωργία
Στο Ιρακ
Στη Γιουγκοσλαβία
Στη Ρουάντα
Πάλι στη Γιουγκοσλαβία
Πάλι στο Αφγανιστάν
Πάλι στο Ιράκ
Στη Λιβύη
Στη Συρία
Στην Ουκρανία

 .
  Δεν υπάρχει τρομοκρατικό καθεστώς ή φονική σύρραξη από τις παραπάνω που να μην πήρε μέρος ως κατακτητική-τρομοκρατική δύναμη τουλάχιστον ένα από τα αποικιοκρατικά κράτη του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου, δηλαδή του καπιταλιστικού κόσμου.
(Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία και βεβαίως ΗΠΑ). *

.
  Ο ISIS έρχεται πλέον σαν η αποτρόπαια απάντηση σε ύβρεις παλαιότερες, ένας μαύρος άγγελος της καταστροφής, ένα απόβρασμα του βαθέος σκότους της ίδιας της Δυτικής ψυχής μας, ένα δημιούργημα του δικού μας ιστορικού ίχνους. Ο «πολιτισμένος Κόσμος» δημιούργησε και χρηματοδότησε αυτό το τερατικό μόρφωμα, μην έχοντας τη στοιχειώδη νοημοσύνη να υποψιαστεί ότι θα στραφεί εναντίον του. Βλέπεις, ο Hommo Occidentalis πάσχει μονίμως από αδυναμία συναίσθησης της ιστορικής σταυροφορικής ενοχής του. Αυτή την ύβρη έρχεται να εκδικηθεί ο ISIS. Ο στόχος τού εκτρώματος αυτού, του δικού μας αποκυήματος είναι να μας φοβίσει, και ναι, έχει απόλυτο δίκιο και ο τελευταίος πολιτικάντης ή δημοσιογραφίσκος απο εκείνους που γράφουν δηλώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και ατρόμητοι. Όχι όμως για να σηκώσουμε ακόμη περισσότερο το ξιπασμένο δυτικό μας πηγούνι όπως αυτοί το έννοούν και να «κρατήσουμε τις αξίες μας», όποιες κι αν είναι αυτές. Να μείνουμε ψύχραιμοι κι ατρόμητοι για να συνειδητοποιήσουμε μέσα στην αθλιοτητα της τρομοκρατικής πράξης και του δέους που προκαλεί, την αναγκαιότητα να αλλάξουμε τα πάντα. Να αμφισβητήσουμε τις φονικές μας βεβαιότητες και να τσακίσουμε το σύμπλεγμα αρτιότητας του πολιτισμού μας που τόσες φορές επιτέθηκε με πολλαπλάσιο «σοκ και δέος» και εκατομμύρια νεκρούς. Να ανατρέψουμε και να συντρίψουμε το υπερφυσικό είδωλο του ατομικού εαυτού μας από την κεντρική πλατεία της εικονικής κοινότητάς μας και να δούμε την πραγματική της όψη. Την όψη της αγελαίας μάζας, της ετεροκαθοριζόμενης και αδικαιολόγητα αυτοδοξαζόμενης πολιτισμικής μπαρούφας που έχουμε χτίσει μέσα στις κυψέλες ενός αυτιστικού σχήματος. Εκεί μέσα, αποπνευματωμένοι τυραννιόμαστε από την μηχανική υπερκατανάλωση προϊόντων και την μάταια υπερπροσπάθεια οικονομικής ευμάρειας, προσπαθώντας να διασκεδάσουμε το όνειδος από την ανεπίγνωστη ένδεια νοήματος του βίου μας. 
.
  Αιωνία η μνήμη των δεκάδων εκατομμυρίων αθώων θυμάτων του «πολιτισμού» μας.

b.
____________________________
* Βεβαίως υπήρχαν και οι επεμβάσεις της ΕΣΣΔ (Ουγγαρία Τσεχοσλοβακία, Αφγανιστάν). Αλλά εκείνη ποτέ δεν είχε αυτοκαθορισθεί ως «Ελεύθερος Κόσμος»...

No comments:

Post a Comment