Thursday, October 1, 2020

Δεν αρκούν τα αυτονόητα αιτήματα

 

 


 

Καταφρόνηση για τους καλλιτέχνες, ξύλο στους ήρωες ιατρούς, χημικά στο μέλλον τής Ελλάδας. Τέχνη, δημόσια υγεία και παιδεία πρέπει να εξαφανιστούν. Και να αντικατασταθούν από κιτς γλυκανάλατες εκδηλώσεις - αρπαχτές με ρομπο-σποτάκια παρουσία του κ. πρωθυπουργού, από ιδιωτικά πολυκαταστήματα υγείας, από παραγωγικές μονάδες εργατικού κρέατος και από εκπαιδευτήρια- επωαστήρια στελεχών. Αυτή είναι η κανονικότητα που επιθυμούν κάποιοι.

Οι αντιδράσεις σ' αυτό τον αυταρχισμό δεν είναι όσο σκληρές χρειάζεται. Και θα καταστέλλονται εύκολα, όσο ο καθένας θα δρα για το ιδιωτικό του συμφέρον. Νέοι που σ' αυτές τις συνθήκες θέλουν απλώς να κάνουν μάθημα, θα έχουν το μέλλον τού σκλάβου. Όσοι νοιώθουν ότι πρέπει να αφεθεί η νεοδημοκρατική λαίλαπα (ένα μίγμα νεοφιλεύθερου αριβισμού και εθνοκάπηλης απατεωνίλας) να αλωνίσει ελεύθερη, εφαρμόζοντας το δόγμα: γκρεμίστε την κοινωνία, ταΐστε τα δικά μας γαλάζια παιδιά, δεν είναι απλώς "αφελείς που παρασύρονται από τους νεομαυρογιαλούρους", είναι συνένοχοι στο κακούργημα που διαπράττεται.

Δεν αρκούν τα αυτονόητα αιτήματα. Χρειάζεται κριτική στις θεμελιώδεις αρχές του συστήματος. Και έρευνα τής μαζικής ψυχοπαθολογίας που επιτρέπει την παράταση της κυριαρχίας του, παρά τις καταστροφικές αντιφάσεις του. Πού είναι αυτή η συζήτηση; Και, όπου συμβαίνει, γιατί δεν έχει ευρεία συμμετοχή και απήχηση; Τί είναι αυτό που μας εμποδίζει να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο ζήλο την αναζήτηση του δρόμου για ένα κόσμο που να αρμόζει σε ανθρώπους και όχι σε ματαιόδοξα ανταγωνιστικά κτήνη; Πόσον άλλο εξευτελισμό θα χρειαστεί να υποστούμε από το άνομο σύμπλεγμα κυβέρνησης - ιδιωτικών συμφερόντων - τύπου και εξαγορασμένων πολιτών, για να καταλάβουμε ότι η κοινωνία αποδομείται αντί να στηρίζεται; Ότι όλοι μας αλλοτριωνόμαστε αργά και σταθερά; Αυτή η διαδικασία είναι αναγκαίο να διακοπεί, πριν είναι πολύ αργά.

Όσοι νέοι το καταλαβαίνουν αυτό, δεν αρκεί απλώς να φωνάζουν και να κάνουν καταλήψεις. Χρειάζεται να ερευνήσουν, να παραγάγουν συγκεκριμένη πρόταση πολιτισμική, κοινωνική, πολιτικοοικονομική, να ενωθούν, να προκαλέσουν συνθήκες για την δημιουργική της επεξεργασία, σε συνδυασμό με τα καλύτερα από τα υπάρχοντα μοντέλα οντολογικής, ψυχολογικής και πολιτικοοικονομικής σκέψης, και να βρούν ένα νέο τρόπο να αποκτήσουν την δύναμη για να επιβάλουν αυτή την πρόταση. Φροντίζοντάς την, για να την απαλλάσσουν βαθμιαία από κάθε εγγενή πλάνη και εκτροπή. Κατανικώντας δυναμικά κάθε κομφορμισμό και αντίδραση.

Αλλοιώς θα επαναληφθούν οι ήττες και οι αποτυχίες οι δικές μας.

 

Bassὸ...

 


 

 

 

No comments:

Post a Comment