Friday, July 10, 2020

Φως




"Hagiasophià in Konstantinoupolis"
Lighting Class 537
Lesson 1
by Bassò... 2011


του Κωστή Μπασογιάννη

Το μεγάλο μυστικό τής Αγιάς Σοφιάς είναι το Φως. Το Φως τής Ενότητας. Η Αίσθηση ότι βρίσκεσαι όχι μεσα σ΄ένα Ναό, ένα Τέμενος ή την τεχνητή βάση μιας οποιασδήποτε τελετουργίας, αλλά σε μια γειτονιά κοινωνίας αληθινά ανθρώπινης, φωτισμένης από το Ουράνιο Φως τού τεράστιου και ανεπανάληπτου προνομίου να είσαι Άνθρωπος! Χαριτωμένος με την ικανότητα μιας δημιουργικής συνείδησης, μιας ιστορικής λειτουργίας, μιας πορείας ανάπτυξης και τελείωσης δια τής ενοποίησης, της των πάντων Ενώσεως και Ενότητας, Δια του ...Φωτός!

Με την πάροδο των χρόνων ο άνθρωπος κατάλαβε ότι αυτή η ανάπτυξη περνά από συγκρούσεις, επαναστάσεις, αντιφάσεις, αυταπάτες, συνειδητοποιήσεις, ήττες, θανατικά. Μια τριβή με το αρχαίο κακό. Μια φρικτή και τραγική σταδιοδρομία με προσδοκία κατάληξης σε Νίκη περιφανή και ... Φως!

Αξίζει να σπουδάζουμε αυτό το ιστορικό διαμάντι τού ανθρώπινου πολιτισμού. Και να βρίσκουμε όλο και περισσότερα, όλο και πιο χρήσιμο υλικό για την μεγαλειώδη ανάπτυξη του Ανθρώπου προς το μέλλον. Του Ανθρώπου ως πρόσωπο, ως Προσωπικότητα. Του Ανθρώπου ως Κοινωνία. Κάτι που είναι (τί περισσοτερο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε;) μια σπουδή ...Φωτός!

Κανένα διάταγμα δεν μπορεί να διώξει αυτό το Φως. Δεν μπορεί κανείς, ακόμη και αν γκρεμίσει την Αγια Σοφιά, να το αποστερήσει αυτό το Φως από τους μύστες τού Θαβώρειου Επαναστατικού και Μεταμορφωτικού Μυστηρίου τής Ενότητας. Υλικού και άκτιστου μαζί. Εμπνευσμένου από την Ύπατη Αρμονία που γεννά, με την παρατήρηση και αναγνώριση των μεγάλων θαυμάτων, το όμορφο και παράξενο είδος στο οποίο έχουμε το υψηλό προνόμιο να ανήκουμε. Το Ανθρώπινο είδος που έχει από την εμφάνισή του στον κόσμο Χρισθεί, μέσα από μια επώδυνη, επίπονη, τραγική και επική μαζί πορεία να γίνει ... Φως!!!


Bassὸ...

 
_____________________
Photo:
"Hagiasophià in Konstantinoupolis"
Lighting Class 537
Lesson 1

by Bassò... 2011
_____________________

No comments:

Post a Comment