Tuesday, September 20, 2016

Να μιλήσουμε με ευθύτητα στα παιδιά


 
Grandpa's goodnight
Βassò... 2012
Του Κωστή Μπασογιάννη

Σαν σήμερα πριν 45 χρόνια η Ελλάδα κηδεύει τον μεγάλο της ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Αυτή είναι η περίφημη δήλωσή του για την Δικτατορία. Τα φασιστόμουτρα πού έχουν πλημμυρίσει την Ελλάδα σήμερα σηκώνοντας θρασύτατα το κεφάλι και αποβλέποντας και πάλι σε χούντες, θα συντριβούν και θα ξαναγυρίσουν στο βόθρο της Ιστορίας όπου δικαίως η γενιά μου τους είχε τοποθετήσει τις προηγούμενες δεκαετίες, μόνο άν παράλληλα συντριβούν και οι λάιτ όμοιοί τους, οι οπαδοί του καπιταλιστικού «φιλελευθερισμού». Οι λύκοι οι καμουφλαρισμένοι με προβιά, που διαφθείρουν την ανθρώπινη φύση και την υποβιβάζουν σ' εκείνη του αρπακτικού κανίβαλου. Που δολίως επιβάλλουν σε όλο τον κόσμο το σύστημα της καταξίωσης της χειρότερης απάτης που γνώρισε ποτέ η Ιστορία: Του παραμυθιού ότι μπορεί ο καπιταλισμός να είναι δημοκρατικός. Του ακόμη πιο τοξικού παραμυθιού ότι αυτό το απάνθρωπο σύστημα έχει κάποια, οποιαδήποτε σχέση, με τις πολιτικές, κοινοτικές και Χριστιανικές παραδόσεις του Λαού μας.
Δεκάδες χρόνια πια χωρίς τους πνευματικούς της ανθρώπους του επιπέδου του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Χατζηδάκη, του Σαχτούρη, του Πικιώνη, του Πετζίκη, του Κωνσταντινίδη, του Τσαρούχη, του Μπουζιάνη, του Κόντογλου, του Καραγάτση, του Τερζάκη, του Βάρναλη, του Λαπαθιώτη καί τόσων άλλων, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα πνευματικό ράκος. Σε μια τραγική αποτυχία σε όλους τους τομείς του κοινωνικού είναι, σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης.
Η κρίση που βιώνει αυτό το Έθνος είναι η μεγαλύτερη και φονικότερη της Ιστορίας της και οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην επικράτηση των ποταπότερων πολιτικών και κοινωνικών ενστίκτων σε όλες τις εκδηλώσεις των πολυσπουδασμένων αλλά αμόρφωτων και άξεστων μαζών που πλέον έχουν καταβρωμίσει με την επηρμένη τους σοφομωρία τον ευλογημένο αλλά και δύσμοιρο αυτό τόπο.

Δεν μας μένει παρά να προσδοκούμε στην γενιά που έρχεται που της ζητείται να ξεπεράσει σε ποιότητα και σε αγωνιστικότητα τις προηγούμενες που γέννησαν τους μεγάλους εκείνους πνευματικούς ανθρώπους. Να προσδοκούμε αλλά και να την προετοιμάζουμε για τη μεγάλη της αποστολή.

Να μιλήσουμε με ευθύτητα στα παιδιά για την αποτυχία μας να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα αυτά σύγχρονά μας πνευματικά κεφάλαια και να προχωρήσουμε το έργο τους. Όσοι από εμάς μεγαλώσαμε με την Κίχλη, οφείλουμε να βρούμε τα λόγια να μιλήσουμε στα παιδιά που πληρέστερα πληροφορημένα από εμάς, αγνοούν. Που ασυγκρίτως πιο εκπαιδευμένα από εμάς, είναι με δική μας ευθύνη πνευματικά ελλειπή, φοβισμένα και άτολμα μπροστά στο θηρίο κάτω από το βρυχηθμό του οποίου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Ενός θηρίου που μπροστά του το μίασμα της Χούντας του 67-74 μοιάζει αδύναμο γατάκι.

Είναι δική μας ευθύνη να προτρέψουμε τα παιδιά να ορίσουν πάλι από την αρχή τις βασικές κοινωνικοπολιτικές έννοιες. Να κινηθούν στο μέλλον κατανοώντας την αρχή και τις λεπτομέρειες της άτυχης έκβασης ενός τόσο πλούσιου παρελθόντος. Να μην θρέψουν την παρακμή της ανθρώπινης φυλής που λέγεται εκφυλισμός της κοινωνίας κάτω από την εξουσία του ανταγωνισμού και της τάξης των κερδοσκόπων. Να οργανώσουν επιτέλους κοινότητες με όρους ανθρώπινους και όχι με όρους μάζας, αγέλης ή σμήνους. Γιατί αν συνεχιστεί αυτό και σε επόμενες γενιές, κανείς δεν θα έχει μείνει πια για να θυμάται τί ήταν ο Άνθρωπος.

Βassò...
20 Σεπτεμβρίου 2016
_____________________
https://www.youtube.com/watch?v=0EHC9GVTzIY

No comments:

Post a Comment