Sunday, May 24, 2020

Η Νόσος







 του Κωστή Μπασογιάννη

Ελλάδα: Τα ίδια κουτοπόνηρα, ελαφρολαϊκά και λελέδικα επικοινωνιακά κολπάκια τής δεξιάς, βουτηγμένα μέσα στο ψέμα, την εξαπάτηση και τον εμπαιγμό. Το τελευταίο διάγγελμα περιλαμβάνει και τα τρία. Από το 1975 τα υφιστάμεθα. Γέρασα, και τίποτε απ᾽ αυτά δεν έχει αλλάξει.

Διεθνής σκηνή: Αντίστοιχης κουτοπονηριάς, αλλά δυστυχώς πολύ πιο καπάτσα στο παιγνίδι τής καταστροφής πλάσματα, αλωνίζουν. Το παιγνίδι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο στην Ιστορια, γιατι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πλέον στα χέρια τους εργαλεία τεχνολογίας με τα οποία μπορούν να δώσουν τέλος στην παρουσία του ανθρώπου στον πλανήτη. Όπως έχουν ήδη δώσει τέλος σε τεράστιο αριθμό ζώντων ειδών, οικοσυστημάτων και πολιτισμών. Και απειλούν να εξαφανίσουν ακόμη και αξίες, ανθρώπινες λειτουργίες, οποιοδήποτε στοιχείο τού ανθρώπινου πεπρωμένου που τους υπερβαίνει διανοητικά, ηθικά, πολιτικά, πνευματικά, οντολογικά. Απευθύνονται σε ντρεσαρισμένους από την παιδεία και ρονταρισμένους από τα ΜΜΕ δυστυχισμένους ανθρώπους που νομίζουν ότι παλεύουν το όνειρό τους μέσα στα απάνθρωπα πλαίσια τού καπιταλισμού. Του πολιτικού συστήματος, του οποίου η κουλτούρα έχει ένα μόνο στόχο, το κέρδος. 


 



Το πρότυπο ανθρώπου που στηρίζει τα όντα αυτά, ευρέως διαδεδομένο σήμερα, παρουσιάζει, οπως και τα ίδια άλλωστε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, ένα ιδιαίτερο σύνδρομο με συγκεκριμένα σημεία κοινωνιοπαθούς ψυχικής παρεκτροπής και πνευματικού ελλείματος. Ειμαι πλέον πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται για μια «ιδεολογία» ή μια «φιλοσοφία». Πιθανολογώ ότι την εποχή τής εμφάνισης και στην πορεία ανάπτυξης του καπιταλισμού, δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερη ιστορική συνθήκη, μέσα στην οποία άνθρωποι πάσχοντες από αυτό το προϋπάρχον σύνδρομο, ευνοήθηκαν. Και με τον τρόπο αυτό, ωριμάζοντας το σύστημα, διαδόθηκε ευρέως η παθολογία, εκλαμβανόμενη ως είδος. 






Αυτό το σύνδρομο, την παθογένειά του και τα ιδιαίτερα κλινικά χαρακτηριστικά του οφείλουμε να ερευνήσουμε. Και νομίζω ότι αυτό είναι από τα αναγκαία απαιτούμενα για οποιαδήποτε πολιτική πρόταση εναλλακτικής πορείας για το μέλλον. Βλέπετε, είναι τόσο επιθετική αυτή η παθολογία, που σε ένα κάποιο βαθμό μας έχει προσβάλει όλους. Μόνο που μάλλον κάποιους από εμάς δεν τους έχει ακόμη καταβάλει. Μόνο αυτοί μπορούν, με μεγάλη προσπάθεια εναντίον των ιδίων δαιμόνων αλλά και με μελέτη τής αληθινής ανθρώπινης φύσης και της Ιστορίας, να κινήσουν και πάλι τα γρανάζια τής ιστορίας προς μια ανθρώπινη κοινωνία. Όπου το πρότυπο του συγκεκριμένου υπερφύαλου και κουτοπόνηρου λελέ που σήμερα διοικεί με μόνο όπλο το ακαταμάχητο της βλακείας, απλά δεν θα έχει κανένα λόγο να υπάρχει εξ αρχής.

Bassὸ...


 
____________________________

No comments:

Post a Comment